‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

professor

Organisaties moeten de balans herstellen tussen de bedrijfscontinuïteit en de aandacht voor mens, natuur en maatschappij, zo stelt prof. dr. Albert Plugge in zijn oratie. Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode Business Universiteit. “Financiële belangen hebben sinds de industriële revolutie de overhand gekregen, maar dat concept is niet langer houdbaar.”

“Sinds de industriële revolutie zijn bedrijven hun financieel gewin voorop gaan stellen. Producten moesten zo snel en zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Andere zaken werden daaraan ondergeschikt, er was geen aandacht voor de sociale impact die het bedrijf had, of de gevolgen voor natuur en klimaat. Daardoor is een disbalans ontstaan, waar we nu de gevolgen van ondervinden”, legt Plugge uit. “Willen we in 2050 klimaatneutraal zijn, dan moeten bedrijven nu aan de slag met een grote veranderopgave.”

Ecosysteem

Om bedrijven te stimuleren om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen, werd begin dit jaar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze nieuwe Europese richtlijn verplicht grote bedrijven om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. Om de beoogde ESG-transformatie te laten slagen, pleit Plugge in zijn oratie voor meer samenwerking en het versterken van de digitalisering. “ESG raakt alle haarvaten van je organisatie en daarnaast ben je verplicht om naar de hele keten te kijken. Daarom moet je de organisatie benaderen als een ecosysteem. Net zoals planten en dieren in de natuur samenwerken en elkaar beïnvloeden, geldt dat ook voor organisaties onderling én voor de mensen en afdelingen binnen die bedrijven.”

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht