Wat is het effect van de sterke bevolkingsgroei op het pensioenstelsel?

Econoom APG

In slechts acht jaar groeide de bevolking met 1 miljoen mensen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen week bekend. Wat doet dit cijfer met de betaalbaarheid van de oudedagvoorzieningen in Nederland? Een interview met Charles Kalshoven APG-econoom.

Hoe uniek is de huidige bevolkingsgroei?

"De bevolkingsgroei is hoger dan we in jaren gezien hebben. Als we naar een iets langere trend kijken – het vijfjaarsgemiddelde  – dan zitten we nu op de hoogste bevolkingsgroei sinds 1973-1977. Daarbij geldt dat de Nederlandse bevolking niet alleen snel is gegroeid, maar ook ingrijpend van samenstelling is veranderd, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Zowel het aandeel ouderen als het aandeel inwoners met een migratieachtergrond is sterk gestegen. Toch is Nederland in internationaal opzicht op verschillende demografische maatstaven, zoals kindertal, levensverwachting, grijze druk en aandeel immigranten, een vrij gemiddeld westers land.”

Het aantal Nederlanders groeit hard. Is dat economisch goed of slecht?

“Er zitten verschillende kanten aan. Als je goed kijkt naar de cijfers van het CBS, dan blijkt dat er in 2022 en 2023 meer mensen overleden dan er kinderen werden geboren. De bevolking groeide alleen doordat er meer immigranten dan emigranten waren. Dat was ook in de eerste helft van 2024 zo. Nu kunnen die immigranten tekorten oplossen. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Daar zijn handjes nodig. Zorg, onderwijs, ICT en techniek hebben al jaren te maken met krapte. Maar dat betekent niet meteen dat dit Nederland in economische zin ook iets oplevert. Als de economie alleen groeit omdat er meer mensen zijn, dan schiet je daar per hoofd van de bevolking eigenlijk niets mee op. Je moet vooral kijken naar de productiviteit. Productiviteitsgroei is de bron van welvaart. Dus wat doen die handjes? Wat leveren die op? In 2023 was de (schamele) groei van de economie volledig toe te schrijven aan een stijging van de werkgelegenheid. De arbeidsproductiviteit, berekend als het bruto binnenlands product per gewerkt uur, was 0,6 procent lager dan in 2022. Het aantal gewerkte uren nam toe met 0,7 procent. Kortom, we werken meer uren, maar zijn ook iets minder productief.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht