Wat commissarissen (moeten) doen om grip te krijgen op cultuur en gedrag

Senior Manager, Soft controls KPMG

Vijftien jaar geleden stonden ‘cultuur’ en ‘gedrag’ in vrijwel geen enkele boardroom op de agenda. Inmiddels ligt het onderwerp in elke onderneming op tafel. En dat is beslist nodig en wenselijk.

door Najat el Bouyakoubi , Senior Manager KPMG

We streven allemaal naar een gezond en aantrekkelijk werkklimaat. Maar wat betekent dit voor de rol van commissarissen en toezichthouders? Goed zicht houden op bedrijfscultuur en (ongewenst) gedrag, werken met soft controls – het is geen eenvoudige zaak en vraagt een andere expertise dan het kijken naar feiten en cijfers. Of zoals multi-commissaris en oud-voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes het stelde: de taak van de RvC is een stuk gecompliceerder geworden.

Bijeenkomst en survey

Onlangs organiseerde KPMG de bijeenkomst: Hoe hou je als commissaris grip op cultuur en gedrag? Daar gingen commissarissen en toezichthouders van middelgrote en grote ondernemingen in gesprek met onder meer Marilieke Engbers. Zij is docent en onderzoeker aan de VU Amsterdam, adviseur van RvC’s en RvB’s en schrijfster van diverse boeken. (We nodigen u van harte uit om het verslag van de bijeenkomst te lezen.) Vooraf deden Najat el Bouyakoubi en Quinty Danko van KPMG een onderzoek onder commissarissen, en ook tijdens de bijeenkomst werd de commissarissen een aantal vragen voorgelegd. We nemen u mee langs de vragen en antwoorden. 

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht