Tweede kamer Rondetafelgesprek Gevolgen WTP voor Koopkrachtbehoud

Voorzitter Koninklijk Actuarieel Genootschap

De Tweede Kamer wil meer inzicht krijgen in de thema's governance, koopkracht en communicatie met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel. Daarom werd er op donderdag 20 juni een rondetafelgesprek georganiseerd.

De Tweede Kamer wil meer inzicht krijgen in de thema's governance, koopkracht en communicatie met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel. Daarom werd er op donderdag 20 juni een rondetafelgesprek georganiseerd. Voorafgaand aan dit gesprek zijn de belangrijkste standpunten over deze thema's uiteengezet door verschillende experts. Hier is een samenvatting:

  1. Pensioenstelsel in Nederland: In Nederland komt onder ouderen weinig armoede voor dankzij het collectieve en verplichte sparen door werkenden. Pensioenfondsen delen kosten en risico's en werken zonder winstoogmerk, wat de efficiëntie verhoogt.
  2. Implementatie Wet toekomst pensioenen (Wtp): De pensioensector is sinds 2021 bezig met de implementatie van de Wtp, die per 1 juli 2023 van kracht is. De sector werkt nauw samen met sociale partners en uitvoeringsorganisaties om het nieuwe stelsel in te voeren.
  3. Rust en ruimte voor overgang: Voor een soepele overgang naar het nieuwe stelsel is zorgvuldige besluitvorming en focus nodig. Daarom wordt er gevraagd om de komende jaren rust en ruimte te bieden.
  4. Communicatie en koopkracht: Het belang van gelaagde communicatie wordt benadrukt om informatie-overload bij deelnemers te voorkomen. Daarnaast worden de voordelen van het nieuwe stelsel voor een koopkrachtig pensioen besproken.

Deelnemers waren oa. Thierry Aartsen (Tweede kamerlid en voorzitter), Agnes Joseph, Daan Kleinloog, Wichtert Hoekert, Chantal de Groot, Henk Bets, Roel Mehlkopf, Senna Maatoug, en Inge van Dijk.

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam