Subsidiemogelijkheid duurzame inzetbaarheid werknemers
Subsidiemogelijkheid duurzame inzetbaarheid werknemers
Artikel Sabine Taalman, Senior Manager PwC
Wat betekent dit voor uw organisatie?
Werkgevers kunnen een subsidieaanvraag indienen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers bevorderen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die gericht zijn op het ontwikkelen van instrumenten, methoden of nieuwe werkprocessen in het kader van duurzame inzetbaarheid, het organiseren van scholing, het uitvoeren van onderzoek, of activiteiten die werknemers meer regie geven over hun loopbaan of ondersteunen bij een leven lang leren.
Daarnaast kunnen werkgevers ook subsidie aanvragen voor het toepassen van de regeling voor vervroegde uittreding (RVU), waarmee zij werknemers tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd kunnen laten stoppen. Dit kan een oplossing zijn voor werkgevers die te maken hebben met een vergrijzend personeelsbestand en een hoge werkdruk. Wel is het een voorwaarde dat werkgevers die gebruikmaken van de RVU-regeling ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun overige werknemers. De totale subsidieaanvraag moet daarbij minimaal voor 25% voor duurzame inzetbaarheid zijn.
Achtergrond
Bij een subsidieaanvraag zijn voor duurzame inzetbaarheid 50% van de kosten van een activiteit subsidiabel, en bij het aanvragen van subsidie voor RVU 25%. Het minimale subsidiebedrag dat door een werkgever aangevraagd kan worden is 75.000 euro. Daarnaast is er een vaste vergoeding van 5.000 euro voor het uitvoeren van een bedrijfsanalyse of 20.000 euro voor een sectoranalyse indien het een sector- brede aanvraag betreft, die inzicht geeft in de knelpunten en kansen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vervroegd pensioen. De uitvoer van een bedrijfs- of sectoranalyse is een verplichting voor een verdere MDIEU-aanvraag. De eerstvolgende subsidieronde kan aangevraagd worden tussen 2 en 27 september 2024.
[....]