Slimmer en sneller auditen met AI

Sleutelfunctiehouder Interne Audit MN

Stel je een internal audit voor die 25% sneller is en 40% kwalitatief hogere resultaten oplevert. Dit is geen toekomstmuziek, maar de realiteit met artificial intelligence (AI). Klaar om de manier waarop je je internal audits doet radicaal te veranderen?

door Imran Nashir (Sleutelfunctiehouder Interne Audit MN)

Artificial intelligence (AI) heeft een enorme impact op kennisintensieve beroepen, zoals die van internal auditor. Het kan helpen bij het stroomlijnen van het auditproces, inhoudelijk een bijdrage leveren en innovatie binnen de internal auditfunctie bevorderen. Een subset van AI is generatieve AI (GenAI), dat verwijst naar AI die originele inhoud kan creëren, zoals tekst, afbeeldingen, video, audio of softwarecode. GenAI reageert op gebruikersinput, ook wel ‘prompts’ genoemd (IBM 2024). GenAI-toepassingen zoals ChatGPT en CoPilot hebben al laten zien hoe deze ons kunnen helpen in een verscheidenheid aan taken en werkvelden.

In een recente studie van de Harvard Business School (2023) waren meer dan 750 consultants van de Boston Consulting Group betrokken, waarbij de productiviteit en kwaliteit van het werk werden onderzocht wanneer deze werden ondersteund met AI. De resultaten waren opvallend: de consultants die AI gebruikten, voltooiden hun taken gemiddeld 25,1% sneller dan een controlegroep zonder AI. Daarnaast was er een kwaliteitsverbetering te zien van meer dan 40%. Deze resultaten suggereren dat AI, net als bij consultants, internal auditors kan helpen hun werk sneller en met hogere kwaliteit uit te voeren.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam