Renteverlaging in de VS is onvermijdelijk

Chief Economist Atradius

De hoge inflatie die ontstond na de coronacrisis lijkt beteugeld. Ondanks de in hoog tempo verhoogde beleidsrente, bleef een economische recessie uit. De economie van de VS ligt dus op koers voor een zachte landing. Toch acht John Lorié een renteverlaging door de Fed onvermijdelijk.

Zachte landing niet kosteloos

De inflatie zakt weer richting 2%, in overeenstemming met het doel van de Fed van ‘2% op de lange termijn’. Tegelijkertijd wordt een economische groei verwacht van 2,6% in 2024 en 1,9% in 2025. Dat is solide, in ieder geval behoorlijk ver van een recessie verwijderd, en consistent met het andere doel van de Fed van ‘maximale’ werkgelegenheid.

De zachte landing die we zien is echter niet kosteloos. Na de aarzeling toen de inflatie begon op te lopen heeft de Fed een agressieve campagne van monetaire verkrapping gevoerd. De belangrijkste beleidsrente werd over een periode van 14 maanden van 0,5% naar 5,5% verhoogd (zie grafiek 1).[1] De inleenkosten voor bedrijven en huishoudens zijn daardoor een stuk hoger komen te liggen. Daarmee is een rem gezet op investeringen en bestedingen aan duurzame consumptiegoederen.

[....]


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam