‘Regelgeving maakt ontwikkelen minder leuk, maar onzekerheid is nog erger’

Director Linux

De acceptatie van open-source zit in de lift, blijkt uit onderzoek van de Linux Foundation. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel developers geen idee hebben over wat nieuwe Europese wetgeving van hen vraagt. Onwetendheid en gebrek aan strategie zit de uitrol van open-source in de weg, net als het aloude tijdgebrek.

Mirko Boehm is er stiekem een beetje trots op dat hij enige invloed heeft uitgeoefend op een formulering in de aankomende Cyber Resilience Act van de Europese Commissie. In dat tientallen pagina’s tellende document bleek nogal een cru onderscheid te zijn gemaakt tussen ‘commerciële’ en ‘niet-commerciële’ software. Waarbij open-source zogezegd niet-commercieel zou zijn. “Dat is natuurlijk niet zo”, stelt Boehm tijdens een gesprek met ons op de Open Source Summit in Wenen vorige week.

“Open-source kan prima commercieel zijn, gemaakt of gebruikt door commerciële partijen”, zegt hij. “De verwoording die wij zagen in vroege versies van de Cyber Resilience Act (CRA) maakte dat echter niet zo duidelijk. Daarin leek het alsof open-source per definitie commercieel gebruik uitsluit. Terwijl het genuanceerder ligt. Open-source kan bij uitstek de publieke zaak dienen, maar het kan net zo goed onderdeel zijn van een commercieel product of dienstverlening”.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Actor
65.000 - 85.000
Medior
Woerden
Rabobank
4.292 - 6.131
Medior
Utrecht
Rabobank
5.115 - 7.308
Medior
Utrecht