Publicatie wetsvoorstel beoordeling arbeidsrelaties

PwC

In dit bericht informeert PwC over de nieuwe wettekst Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en hoe deze toe te passen voor het beoordelen van een arbeidsrelatie.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eerder het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) met prioriteit naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel is nu ook openbaar gemaakt en kent enige aanpassingen ten opzichte van het wetsvoorstel wat ter consultatie was aangeboden. In dit bericht informeren wij over de nieuwe wettekst en hoe deze toe te passen voor het beoordelen van een arbeidsrelatie.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Met de publicatie van de wettekst en de toelichting is meer duidelijkheid gekomen over hoe het vaststellen van een eventuele arbeidsrelatie per 1 januari 2026 zal plaatsvinden. Het is belangrijk voor organisaties om op basis van het wetsvoorstel al te kijken hoe dit mogelijk impact gaat hebben op hun bedrijfsvoering. Met het opheffen van het handhavingsmoratorium, gepland voor 1 januari 2025, zal de Belastingdienst weer actief gaan handhaven op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties. Dit kan leiden tot naheffingen, boetes en correctieverplichtingen bij het aantreffen van (fictieve) dienstbetrekkingen. Een tijdige zorgvuldige beoordeling van de arbeidsrelaties binnen uw organisatie is daarom essentieel, waarbij direct ook naar de doorwerking onder de nieuwe wet- en regelgeving in 2026 dient te worden gekeken.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam