Proactiviteit een onmisbaar element in agile werken

assistent professor

Vijf maanden observatie, drie zelfsturende agile teams en behoorlijk wat proactieve initiatieven. Een casestudie waarin onderzoekers Melissa Twemlow en Maria Tims meer inzicht kregen in wanneer teamleden geneigd waren om elkaars proactieve initiatieven te ondersteunen.

Wat blijkt? Positieve reacties volgen sneller wanneer er over innovatieve initiatieven wordt gecommuniceerd, wanneer er tijdens reflectiemeetings over proactiviteit wordt gesproken, wanneer de klant de ruimte geeft om proactief te zijn en wanneer er wordt voortgebouwd op eerdere succesvolle initiatieven.

Sociale steun binnen agile teams nodig voor ontwikkelen proactief gedrag

In de moderne werkomgeving krijgt team gebaseerd werken en proactief gedrag steeds meer waarde. Het kersverse onderzoek naar proactiviteit in agile teams onderstreept dat. In het artikel ‘Proactief gedrag in agile teams stimuleren vereist positieve reacties van teamleden en klanten’ komt naar voren dat proactief gedrag in teamverband niet alléén de individuele prestaties van teamleden positief beïnvloedt. Ook kan de algehele werksituatie binnen het team verbeteren. Kanttekening; proactieve initiatieven worden niet altijd met open armen ontvangen. En dat hoeft ook niet. Maar, doordat het werken in een team steeds vaker als norm beschouwd wordt door organisaties, is het belangrijk om de manier waarop teamleden reageren op elkaars initiatieven te begrijpen en positieve reacties op collega-teamleden te bevorderen.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam