Pretty sure that wasn't supposed to happen
Meer regels is niet de oplossing, net zo min als geheel vertrouwen op technologie, meent Arjan Brouwer. Hij ziet overeenkomsten tussen autorijden en de accountancy.
Mijn dochter wordt deze maand achttien. Allerlei nieuwe en spannende ontwikkelingen dienen zich aan. Ze zit nu middenin haar eindexamens, in juni gaat ze voor het eerst alleen met vriendinnen op vakantie en ze is nu ook bezig met rijlessen. Dat laatste zorgt ervoor dat ik sinds een tijdje regelmatig een 'toezichthouder' naast me in de auto heb zitten, die me op de vingers tikt als ik de regels niet goed naleef. "Je stond niet helemaal stil, dat moet wel bij een stopbord. Je mag hier toch maar zeventig? Je moet wel richting aangeven als je rechtsaf gaat, ook als er niemand aankomt."
Ik denk dat veel autobestuurders moeten erkennen, dat ze zo nu en dan wat 'losjes' omgaan met het toepassen van de verkeersregels. De kans is ook vrij groot dat je bepaalde verkeersborden of verkeersregels niet goed toepast, omdat de kennis daarover inmiddels is weggezakt. Dat hoeft niet te betekenen dat je allerlei onveilige verkeerssituaties veroorzaakt. Op basis van ervaring en gezond verstand moet het normaal gesproken lukken om veilig van A naar B te komen. Maar onvoldoende actieve kennis van de verkeersregels kan het risico op onveilige situaties wel vergroten. Het kan in ieder geval leiden tot 'non-compliance' met boetes tot gevolg, waar ook niemand op zit te wachten.