Preferente aandelen hebben niet langer de voorkeur

Fiscalist

Op 22 juli 2024 publiceerden de Kennisgroepen een standpunt over de criteria die de Belastingdienst hanteert om te bepalen of een aandeel een preferent aandeel is volgens de DSR en BOR. Een standpunt, dat in de adviespraktijk wellicht meer vragen oproept dan het beantwoordt.

door Eric van Uunen

Echt nieuw is dit beoordelingskader overigens niet. Als we kijken naar de internetconsultatiedocumenten van 19 april 2024 van de Wet aanpassing bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025, komen we veelal dezelfde frasen tegen. In dat wetsvoorstel is opgenomen dat vanaf 1 januari 2026 alleen nog ‘gewone aandelen’ kwalificeren voor de DSR en BOR, niet langer preferente aandelen en tracking stocks. Het beoordelingskader van preferente aandelen in kennisgroepstandpunt lijkt logischerwijze veel op dat in het wetsvoorstel.

Spraakgebruik

De Belastingdienst hanteert in eerste instantie bij de beoordeling of een aandeel een preferent aandeel is als bedoeld in de DSR en de BOR, de uitleg die daaraan in het spraakgebruik wordt gegeven. Alleen luidt dan mijn vraag, is er wel zoiets als het spraakgebruik als je het hebt over een preferent aandeel? Ik denk dat als je op een willekeurige donderdagmiddag 100 marktbezoekers op de Oisterwijkse Lind vraagt wat zij onder preferent aandeel verstaan, 99 ervan spontaan het Pieter Baan Centrum bellen met de mededeling “Ik heb er weer een”.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht