Op naar een faciliterende handreiking over corruptie

Partner V&A accountants

Op 4 juli jl. publiceerde de NBA de herziene Handreiking 1137 'Corruptie, werkzaamheden van de accountant'. Deze Handreiking 1137 vervangt de eerste versie uit 2016, maar bevat nog steeds tekortkomingen, aldus Albert Bosch RA bij V&A accountants.

Wat ook niet ter discussie staat wat mij betreft, is dat de rol van de accountant begrensd is en dat de klant van de accountant primair verantwoordelijk is voor de preventie en bestrijding van corruptie (door of vanuit haar organisatie). Dit wordt ook erkend in de inleiding van Handreiking 1137.

Waar wat mij betreft nog wel verder over gediscussieerd mag en moet worden, is hoe de rol van de accountant met betrekking tot corruptie moet worden ingevuld. De reden voor die verdere discussie is tweeledig. Enerzijds ontbreekt in Handreiking 1137 nadere uitleg over het niet identificeren van corruptierisico's. En anderzijds wordt het effect dat corruptie op de jaarrekening heeft mijn inziens te ver opgerekt, resulterend in oneigenlijke consequenties die daaraan worden verbonden.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht