Ontpensioneren: hoe speel je als werkgever in op deze trend?

Managing Consultant Pensioen & Inkomen ABAB

Vroeger was het ‘done’ om zo hard mogelijk te werken, om vervolgens zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Maar tijden veranderen.

De arbeidsmarkt vraagt om duurzame inzetbaarheid. Werknemers die deels met pensioen gaan en deels doorwerken worden steeds gewoner, net als herintredende AOW’ers. Hoe zorg je dat dat ook financieel allemaal soepel verloopt? Er is veel mogelijk, schrijven de auteurs van Pensioen Vanmorgen. Dat illustreren ze met rekenvoorbeelden.

Onderdeel HR-beleid

De vergrijzing vormt de voedingsbodem voor een nieuwe maatschappelijke trend die steeds zichtbaarder wordt: ontpensionering. Auteur Bart van de Wouw beschrijft hoe AOW-gerechtigden terugkeren in een betaalde baan of zzp’er worden met hun pensioen als basisinkomen. Deze trend kan een onderdeel vormen van de oplossing voor de al maar krapper wordende arbeidsmarkt. Strategisch beleid vanuit de overheid en werkgevers op dit punt kan de positieve werking van ontpensionering alleen nog maar versterken. Werkgevers doen er daarom goed aan om doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd een integraal onderdeel te maken van het HR-beleid. Door inzichtelijk te maken wat er mogelijk is en hoe dat financieel uitpakt, kan de 65-plusser enthousiast gemaakt worden om de werkzaamheden (gedeeltelijk) voort te zetten na de AOW-datum. Van de Wouw heeft als voorbeelden enkele loonstroken toegevoegd en de impact becijferd van het in deeltijd doorwerken op de financiële situatie van een werknemer.

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam