Ondernemers en vermogenden betalen wél hun ‘fair share’ aan belastingen in Nederland

Universitair Hoofddocent

Als je wilt weten hoeveel ondernemers en vermogenden bijdragen, moet je wel álle relevante cijfers meenemen in de berekening, betogen Ruud van den Dool en Stefan Tax.

Volgens het onderzoek ‘Inkomens en belastingen aan de top’ van het Centraal Planbureau zouden ondernemers, eigenaren van familiebedrijven en vermogenden relatief minder belasting betalen (FD, 22 mei).

Wij hebben moeite met de opzet van dit onderzoek. De onderzoekers gaan uit van de feitelijk betaalde belasting over de jaren 2011 tot 2019. Belangrijke aspecten zijn genegeerd. Dat creëert een verkeerd beeld in media en politiek. Eenieder, ook vermogenden, moeten hun fair share bijdragen. Nu wordt ten onrechte de indruk gewekt dat vermogenden dat niet doen.

Het CPB rekent ingehouden vennootschapswinsten toe aan de aandeelhouder of aanmerkelijk-belanghouder. Deze theoretische benadering staat op gespannen voet met de realiteit. In veel gevallen is het onverstandig of, bijvoorbeeld door financieringsarrangementen, niet mogelijk die winsten uit te keren. Ook speelt het reserveren van winsten als voorziening voor slechte tijden een grote rol.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht