Nederlandse belastingstelsel te complex? Estland geeft goede voorbeeld

Head of Data Management

Uit recent onderzoek blijkt dat veel Nederlandse MKB’ers het huidige belastingstelsel als veel te complex ervaren. Het kan ook anders, Estland biedt namelijk een inspirerend voorbeeld van hoe een helder, digitaal en eenvoudig belastingstelsel eruit kan zien.

Uit recent onderzoek blijkt dat veel Nederlandse MKB’ers het huidige belastingstelsel als veel te complex ervaren. Deze complexiteit heeft nadelige economische gevolgen, zoals hogere administratieve kosten en inefficiëntie. Er is daarom behoefte aan vereenvoudiging. In onze zoektocht naar inspiratie kwamen we uit over de grens. In Estland om precies te zijn.

Meest concurrerende belastingstelsel

Estland biedt namelijk een inspirerend voorbeeld van hoe een helder, digitaal en eenvoudig belastingstelsel eruit kan zien. Het land werd in 2023 zelfs voor de tiende keer op rij uitgeroepen tot het meest concurrerende belastingstelsel onder de OESO-landen, volgens de Tax Competitiveness Index. Dit succes is grotendeels te danken aan de digitalisering van het belastingstelsel, wat de administratieve lasten voor zowel overheid, bedrijven als burgers drastisch vermindert.

Digitalisering: de sleutel tot eenvoud

Een van de opvallendste elementen van het Estse belastingstelsel is de verregaande digitalisering. Al aan het begin van deze eeuw introduceerde de Estse Belasting- en Douanedienst (ETCB) een digitaal “single access”-systeem voor e-diensten. Dit betekent dat burgers en bedrijven via één enkel platform toegang hebben tot alle benodigde belastingdiensten.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

PwC
Marktconform
Senior
Amsterdam
Flynth
8.009 - 11.903
Senior
Meerdere lokaties
Flynth
3.171 - 5.323
Medior
Meerdere lokaties