Minder, minder, minder

Fiscalist

De titel heeft niets te maken met de minder fraaie uitlatingen van Kamerlid Wilders. Waar gaat deze column dan wél over? Minder inzagerechten! Want minder inzagerechten betekent méér en betere rechtsbescherming. Hoe dat komt en waarom Wilders toch van pas komt, leg ik u uit.

door Bram van der Sar

De op de zaak betrekking hebbende stukken in fiscale procedures hebben al veel pennen in beweging gebracht. Het voldoen aan de art. 7:4 Awb c.q. art. 8:42 Awb-verplichtingen is gewoon complex en gaat helaas niet altijd goed. Dat daar volop aandacht voor is, is niet meer dan terecht. Voortdurende ophef, achterdocht en Kamervragen daarover, dragen echter niet bij aan een vermindering van het bijna institutionele wantrouwen tegen de Belastingdienst.

Bij het Belastingplan 2024 hebben Omtzigt c.s. het inzagerecht van art. 66a AWR door de Tweede Kamer gejaagd 1. Beoogd werd de rechtsbescherming van betrokkenen te verbeteren, waarbij inzage in het fiscale dossier van cruciaal belang zou zijn. Hoewel ik warm pleitbezorger ben van het inzagerecht voor de betrokkene, heb ik de nodige kritiek geleverd op het amendement; het is overhaast tot stand gekomen en het eindproduct is onvoldragen. 2 De staatssecretaris heeft aangegeven dat de inzage in het fiscaal dossier een complex traject is, de modernisering van het ICT-landschap de nodige aandacht vraagt en inzage niet voor 1 januari 2026 gerealiseerd is. 3

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam