Loopbaanmanagement door een multifocale bril

CEO Partena Professionals

Roeland van Dessel: 'Loopbanen zijn wel degelijk in beweging. Maar niet bij iedereen en zeker niet in dezelfde mate. Nochtans zal het moeten, als we willen komen tot duurzame oplossingen op het vlak van langer werken.'

Samen met Roeland Van Dessel, Gedelegeerd Bestuurder bij Travvant en CEO bij Partena Professional kijken we met een multifocale bril naar loopbaanmanagement: met de lens van de werknemer, de lens van de werkgever en de lens van de overheid.

Met de bril van de overheid

Een loopbaan is de optelsom van alle werkervaringen die iemand doorheen zijn of haar professioneel leven opdoet en hoe hij of zij zich daarbij voelt. Wie op zoek is naar meer voldoening in het werk, toe is aan een nieuwe carrièrestap of vragen heeft over de loopbaan, kan overwegen om loopbaanbegeleiding te volgen. De overheid komt daar in tussen onder de vorm van twee loopbaancheques, in totaal goed voor 7 uur loopbaanbegeleiding. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel 7 jaar werkervaring kunnen voorleggen.

“Een gemiste kans,” stelt Roeland Van Dessel vast. “Want daardoor sluit je per definitie een grote groep mensen uit, die ook gebaat zijn bij ondersteuning in hun loopbaan en loopbaankeuzes. Iedereen heeft loopbaanbegeleiding nodig. Ik heb dat ook benadrukt in ‘People First’ het boek dat ik in 2022 geschreven heb. Meerdere studies tonen aan dat het werkaanbod in de toekomst niet zozeer zal verminderen maar verschuiven. Zeker wie kortgeschoold is, zal meer ondernemerschap aan de dag moeten leggen én voorbereid worden op interne en externe transities. Anders lopen ze het risico dat ze hun hele loopbaan in een laagbetaalde job blijven zitten die weinig voldoening geeft, of erger nog, dat ze hun job uiteindelijk verliezen en in werkloosheid belanden.”

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Belastingdienst
5.212 - 7.747
Senior
Utrecht
Belastingdienst
5.212 - 7.747
Medior
Den Haag
Rabobank
5.115 - 7.307
Medior
Utrecht