Huiseigenaren niet bekend met nieuwe hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming

Directeur Hypotheken NN

‘Het is goed dat er nieuwe mogelijkheden zijn om woningverduurzaming te financieren. Maar we zien dat er meer nodig is om huiseigenaren op weg te helpen naar een energiezuinig huis,’ aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Sinds 1 januari 2024 beïnvloedt het energielabel het hypotheekbedrag dat je kunt lenen om je woning te verduurzamen. Daarbij geldt: hoe minder groen het energielabel van je eigen woning, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen voor een duurzame verbouwing. Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank blijkt echter dat huiseigenaren de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van woningen verkeerd begrijpen. Driekwart van de huiseigenaren die verklaren op de hoogte te zijn, denken dat ze juist meer kunnen lenen voor verduurzamingsmaatregelen als hun woning een groen energielabel heeft. ‘Het is goed dat er nieuwe mogelijkheden zijn om woningverduurzaming te financieren. Maar we zien dat er meer nodig is om huiseigenaren op weg te helpen naar een energiezuinig huis,’ aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Stimulans om te verduurzamen 

Nadat huiseigenaren de nieuwe hypotheekregels voor verduurzamen begrijpen, zegt een ruime meerderheid (64%) dat ze dit een positieve regeling vindt. ‘Dit helpt om bestaande woningen duurzamer te maken,’ aldus een respondent. Opvallend is dat bijna de helft van de huiseigenaren (47%) hun woning (verder) wil verduurzamen nu ze de regels kennen. Een kwart wil dat ook eerder doen dan ze oorspronkelijk van plan waren. 

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam