“HR heeft de sleutel voor de S van ESG in handen!”

associate professor

Er breekt een tijd aan waarin in de HR-hoek de meeste stuurvariabelen te vinden zijn die uiteindelijk oorzakelijk verantwoordelijk zijn voor organisatiesucces. Soft controls worden minder soft, ziet Hinrich Slobbe.

Hinrich Slobbe spreekt op CHRO Day 2024 op 13 november. 

Al een paar jaar zijn accountants bezig om zich de CSRD eigen te maken. De Corporate Sustainability Reporting Directive wordt dit jaar verplicht in alle EU-landen, dus ook in Nederland.

Wat opvalt is dat veel wordt gepubliceerd over de milieudoelen en daarbij behorende rapportages over klimaatverandering, vervuiling, biodiversiteit, circulaire economie en water. Maar dan gaat het dus over ongeveer de helft van duurzaamheid. De S van Social is in veel boardrooms een ondergeschoven kindje.

Daar komt nog bij dat Europa vooral doelstellingen adopteert en proclameert die te maken hebben met het milieu en deze doelen ook concreet meetbaar maakt. We kennen allemaal de discussies over stikstofuitstoot, minder CO2-gebruik, hernieuwbare energie, hergebruik van grondstoffen, et cetera. Met allemaal redelijk makkelijk meetbare technische getallen en de heel concrete jaartallen 2030, 2040 of 2050 als deadline. Dan en dan zijn we van het aardgas af of rijden we alleen nog maar elektrisch.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam