Het is hoog tijd dat de wetgeving rond lijfrenterekeningen wordt aangepast
Nieuws
29-11-2024
Tjarko Denekamp
Een lijfrenterekening zit bij overlijden van de rekeninghouder ‘gewoon’ in diens nalatenschap. De uitkeringen gaan door bij de erfgenamen, tot de rekening leeg is. Dat de lijfrenterekening na overlijden overgaat op (meestal) de erfgenamen, heeft nooit de aandacht gekregen van de wetgever die het verdient. Het wordt tijd om dat te veranderen.
Wat regelt de wet bij het overlijden van de rekeninghouder?
Er zijn twee wettelijke regelingen voor de situatie van overlijden van de rekeninghouder:
- Bij overlijden van de rekeninghouder tijdens de opbouwfase, moeten de termijnen direct ingaan en uitgekeerd worden aan een natuurlijk persoon.
- Bij overlijden tijdens de uitkeringsfase, gaat het recht op de nog niet uitgekeerde termijnen over op de erfgenamen.
Bij het maken van de wet is niet grondig nagedacht over deze regelingen. De meest gangbare situatie die denkbaar is, kan namelijk al misgaan:
Er is een echtpaar met twee kinderen. Eén van de ouders heeft een lijfrenterekening en ontvangt daar maandelijks een bedrag van. Die ouder komt te overlijden. De wettelijke verdeling geldt, zodat de langstlevende de rekening krijgt. De kinderen krijgen een vordering op die langstlevende ouder. Dit sluit echter niet aan bij de wet. De wet zegt dat de uitkeringen moeten overgaan op de erfgenamen. De kinderen zijn mede-erfgenamen maar krijgen geen uitkeringen.
[....]