Hester Bais: “Samen een grote stap zetten naar een financiële wereld die eerlijk, veilig en transparant is voor iedereen”

Advocaat

Sinds begin april is het officieel bekend. De auteur van Worst Bank Scenario, tevens advocaat, Hester Bais doet mee aan de Europese verkiezingen van 6 juni aanstaande. Anderhalf jaar geleden was Hester een van de keynotes bij ons Behavioral Risk Congres. We spraken met haar over deze opmerkelijk stap, waarbij we ook ingingen op andere issues rond de Financial Services Industry, waarover zij een uitgesproken mening heeft.

Artikel Michel Klompmaker

Sinds begin april is het officieel bekend. De auteur van Worst Bank Scenario, tevens advocaat, Hester Bais doet mee aan de Europese verkiezingen van 6 juni aanstaande. Anderhalf jaar geleden was Hester een van de keynotes bij ons Behavioral Risk Congres. We spraken met haar over deze opmerkelijk stap, waarbij we ook ingingen op andere issues rond de Financial Services Industry, waarover zij een uitgesproken mening heeft. Die uitgesproken mening is in extenso te lezen in het Nederlandstalige (en in november 2023 in het Engels vertaalde en aangevulde) boek met ruim 400 pagina ’s dat ze samen met Wink Sabée geschreven heeft met als titel “Worst Bank Scenario” (link bevat explain video: aanrader!).

Hester, laten we direct maar met de deur in huis vallen. Waarom wil je opeens zo graag in het Europees parlement belanden?

Hester Bais: “Ik wil inderdaad de komende vijf jaar de Europese burger vertegenwoordigen in het Europees Parlement via Meer Directe Democratie (MDD). Dit is een platform waarop ik mij als onafhankelijke volksvertegenwoordiger presenteer en mijn eigen weg kan gaan, zonder te zijn beteugeld door partij- of fractiediscipline. Mijn partij komt op voor de burger, door te luisteren, te informeren, te verbinden en te activeren.”

Dat is duidelijk, maar we zien dergelijke voornemens bij nagenoeg alle politieke partijen en politici van links en rechts terugkomen, dus op zich niets bijzonders. Toch moet er iets speciaals zijn geweest waarom je zo graag in het Europees parlement wilt stappen.

Hester Bais: “Zoals je weet loop ik al een behoorlijke tijd mee in de financiële wereld en ken ik de wereld ‘van binnenuit’ als jurist, toezichthouder, advocaat en commissaris. Ik ben een insider en was, juist vanwege mijn kennis en ervaring, in staat om de omvangrijke onderpandfraude van banken en pensioenfondsen bloot te leggen. Ik heb de aanleiding en de gevolgen van de kredietcrisis uit 2008 uitvoerig bestudeerd. Ik heb honderden pagina’s parlementaire documenten waaronder wetsgeschiedenis en gespreksverslagen van de parlementaire enquête financieel stelsel gelezen en talloze jaarrekeningen van banken en pensioenfondsen doorgespit. Ik moet je zeggen dat dat niet gemakkelijk was, maar als ik ergens mijn tanden inzet, dan laat ik niet los. Er is een radicaal andere politieke aanpak nodig: ‘Worst Bank Scenario’ is wat mij betreft pas slechts de opmaat naar de grote schoonmaak binnen (openbaar) bestuur en het financiële stelsel.”

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam