Hartenkreet adviseur Dorthe Verheijden: "Laat ons ondernemen!"

Assurantie Adviseur

“Wij zijn dé vertrouwenspersoon van onze klanten en dit wordt nog wel eens ontkend door aanbieders en toezichthouder. Ik ben blij dat de rotte appels in onze sector zijn verwijderd, maar de wet- en regelgeving en de starre houding van aanbieders werkt averechts.

Over ondernemerschap gesproken. Dorthe kwam direct in actie toen CZ eerder dit jaar aankondigde de provisie op individuele portefeuilles en mantelcontracten af te gaan afbouwen. De afbouw leidt ertoe dat CZ per 2027 geen provisie meer betaalt op individuele portefeuilles. Alleen als er sprake is van een “schaalbare digitale adviespropositie” wil CZ provisie blijven betalen. Adviseurs dienden te voldoen aan een door CZ opgestelde checklist met vereisten voor de site van de ondernemer. Het ging onder meer om een productvergelijker en verplichte informatie over zorgverzekeringensproducten.

Adfiz reageerde furieus, ook al leidde dit niet tot andere inzichten bij CZ. Dorthe wachtte het echter niet af en kwam direct in actie. “Als ondernemer vind ik dat het niet kan bestaan dat een aanbieder als CZ mij oplegt hoe ik mijn ondernemerschap moet invullen. Tegelijkertijd eisten zij het onmogelijke. Een goed werkende zorgvergelijker op je site kost een adviseur al gauw zo’n 10.000 euro per jaar. Daarnaast ben je verplicht informatie op te nemen over zorgpolissen. Dit staat echter haaks op mijn visie op ondernemerschap. Wij zijn adviseurs, geen verkopers van producten. Bijna dertig adviseurs reageerden op mijn oproep om hier een oplossing voor te vinden. Ik heb een ict-bedrijf bereid gevonden om een professionele zorgvergelijker te bouwen en met die dertig adviseurs zouden we de kosten kunnen delen. Maar mijn voorstel is afgewezen door CZ. Dat werd wel een heel korte gesprek. Juridisch gezien heeft CZ het gelijk aan haar zijde, maar het voelt onrechtvaardig, juist omdat het invloed heeft op de bedrijfscontinuïteit van adviseurs. En mijn vraag is vervolgens: welke streken haalt een volgende aanbieder uit?“

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

PwC
Marktconform
Senior
Amsterdam
Flynth
8.009 - 11.903
Senior
Meerdere lokaties
Flynth
3.171 - 5.323
Medior
Meerdere lokaties