Evaluatie inningsproces Belastingsdienst

SEA

AEF en SEO onderzochten tussen mei 2022 en november 2023 in hoeverre het inningsproces doeltreffend, doelmatig en passend was. De opzet van het onderzoek was om in een ex-ante fase op basis van een analyse van het inningsproces meetbare indicatoren te formuleren die een beeld zouden moeten geven van de doeltreffendheid, doelmatigheid en passendheid van het inningsproces.

AEF en SEO onderzochten tussen mei 2022 en november 2023 in hoeverre het inningsproces doeltreffend, doelmatig en passend was tussen januari 2022 juni 2023. Het onderzoek is uitgevoerd op grond van de Regeling periodiek evaluatieonderzoek 2022 (RPE 2022). Het verdient aanbeveling om naar een hanteerbare definitie van passendheid te streven. We hebben in deze studie een suggestie gedaan voor een definitie: passendheid is de mate waarin acties van de Belastingdienst aansluiten bij het functioneren van de belastingschuldige en diens welbevinden niet onnodig in negatieve zin beïnvloeden.  

De opzet van het onderzoek was om in een ex-ante fase op basis van een analyse van het inningsproces meetbare indicatoren te formuleren die een beeld zouden moeten geven van de doeltreffendheid, doelmatigheid en passendheid van het inningsproces. De dataverzameling zou plaatsvinden door de belastingdienst. In de ex post fase zou dan de beoordeling plaatsvinden op basis van de indicatoren. Onderstaande figuur geeft het inningsproces weer. 

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht