Europa koerst af op een gestuurde economie, Nederland moet opletten

Professor UvA

Arnoud Boot: "Ik ben reuze bang voor het wegnemen van concurrentie binnen de Europese Unie. Het betekent politieke inmenging in het bedrijfsgebeuren en uiteindelijk leidt dat niet tot innovatie, vernieuwing en dynamiek.'

Het lijvige rapport van Mario Draghi is overhandigd aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het rapport over een concurrerende en competitieve EU moest wachten op de herbenoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Commissie omdat het zwaar aanzet op een gestuurde economie, zegt macro-econoom Arnoud Boot.

Een gestuurde economie?

Eigenlijk een soort Franse economie waar concurrentie redelijk verdacht is en waar je stuurt op samenwerken. Nu is er met samenwerken helemaal niks mis, maar behoud van concurrentie is onvoorstelbaar belangrijk voor vernieuwing en innovaties van bedrijven. De benadering van Mario Draghi, van Ursula von der Leyen en ook wel van de Europese politiek in bredere zin is dat Europa als geheel concurrerend moet zijn ten opzichte van China en de Verenigde Staten en mogelijk andere delen in de wereld.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Morningstar
Marktconform
Medior
Amsterdam
Morningstar
Marktconform
Senior
Amsterdam
Lynx
Marktconform
Medior
Amsterdam