ESG & Economie - Geo-engineering stralingsbeheer: niet zo snel

Senior Econoom ABN AMRO

Het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer en stralingsbeheer vallen in de categorie geo-engineering. Om het doel te bereiken is een combinatie van deze manieren nodig. Dit rapport richt zich op stralingsbeheer.

door Georgette Boele, Senior Econoom ABN AMRO

Het doel is om tegen 2050 netto nul te bereiken, binnen het koolstofbudget te blijven voor een traject om onder de 2°C te blijven en inspanningen te leveren om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau. Er zijn verschillende manieren om dit doel te bereiken. Ten eerste het beperken en verminderen van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Ten tweede het opvangen van emissies uit verbranding (CCS). Ten derde CO2 en andere emissies uit de atmosfeer opvangen als er ondanks alle inspanningen nog steeds restemissies zijn. Ten vierde andere manieren om straling te beheersen en temperatuurstijging te beïnvloeden. Het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer en stralingsbeheer vallen in de categorie geo-engineering. Om het doel te bereiken is een combinatie van deze manieren nodig. In ons vorige rapport* hebben we uitgelegd wat geo-engineering is en hebben we ons gericht op technologieën voor koolstofvastlegging. Dit rapport richt zich op stralingsbeheer.

  • De stralingsbalans van de aarde is gestegen in lijn met de temperatuurstijging.
  • Geo-engineering stralingsbeheer kan hiervoor een oplossing bieden.
  • Technologieën kunnen worden gegroepeerd in twee categorieën: stralingsbeheer van de zon en stralingsbeheer van de aarde.
  • In beide gevallen gaat het om technologieën die het stralingsbudget van de aarde proberen te verbeteren om de warmte die in de atmosfeer van de aarde wordt vastgehouden te verminderen.
  • Maar deze vormen van geo-engineering zijn zeer omstreden en wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of ze überhaupt moeten worden onderzocht als mogelijke oplossing...
  • ...en deze technologieën lossen de kern van het probleem niet op, namelijk de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer.
  • De nadruk moet blijven liggen op technologieën die de stijging van de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer beperken of op technologieën die deze broeikasgassen uit de atmosfeer verwijderen.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam