Echtscheiding & Pensioen

Advocaat, partner Gommer Advocaten

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is al van 1995. En toch wordt deze in veel gevallen niet goed toegepast. Er komt een nieuwe wet, maar het duurt nog wel even voor die ingaat.

door Theo Gommer

Bijna de helft van de huwelijken strandt binnen veertien jaar na sluiting. Dat zijn er ongeveer 25.000 per jaar. Meer mensen gaan samenwonen en ook die relaties stranden in toenemende mate. Vaak is pensioen helemaal niet geregeld in een samenlevingsovereenkomst. Hoe dan om te gaan met pensioen, blijft een ondergeschoven kindje. Zo kwam ik onlangs een DGA tegen die in 2017 zijn pensioen had omgezet in een Oudedagsverplichting. Toch stond in het echtscheidingsconvenant dat het pensioen conform de wet verdeeld werd. Ergo, er werd al uitgekeerd? “Hoe dan?!”, zei ik tegen mijn collega.

Wet VPS

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) is eenvoudig en duidelijk. Het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt bij helfte verdeeld en het volledige (bijzondere) partnerpensioen gaat naar de ex. Bij tweeverdieners is er dus een verevening over en weer. Als partijen dat niet willen dan kunnen ze afwijken van de wet, door een andere verevening qua percentage af te spreken óf ervan af te zien. Het afzien van bijzonder partnerpensioen moet uitdrukkelijk, nu de Pensioenwet deze standaard toebedeeld aan de ex-partner. De standaard levert dan een voorwaardelijk recht op voor de ex-partner. Deze krijgt de helft van het pensioen van de pensioengerechtigde zolang deze en zijzelf leeft. Als de pensioengerechtigde komt te overlijden komt er wellicht een bijzonder partnerpensioen. Bij overlijden van de ex-partner keert het voorwaardelijk recht terug naar de pensioengerechtigde.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam