“Deze software maakt de krachtige onderzoeksmethode Cognitive Mapping veel simpeler”

Hoogleraar UU

Met Cognitive Mapping kun je denkbeelden van mensen diepgaand analyseren en vergelijken. Voorheen was de methode complex om te gebruiken, maar de nieuwe software CognitiveMapr brengt daar verandering in.

Artikel Femke van Esch, Hoogleraar European Governance and Leadership UU

Met enkele klikken upload je je data, verschijnen de relaties tussen concepten in een visueel semantisch netwerk, en voer je je analyses geautomatiseerd uit. Hierdoor is deze onderzoeksmethode transparanter, betrouwbaarder én toegankelijker voor zowel onderzoekers als beleidsmakers en professionals.

We leven in interessante tijden: de (internationale) crises stapelen zich op, goed leiderschap lijkt urgenter dan ooit en de rol en stem van de burger staan ter discussie. Laten dit soort onderwerpen net in het straatje liggen van Femke van Esch, hoogleraar European Governance and Leadership of the European Union bij Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Zij bestudeert dergelijke thema’s met Cognitive Mapping (CM), een methode om overtuigingen en redeneringen van mensen in kaart te brengen. “Het grootste deel van mijn onderzoek bestaat eruit dat ik denkbeelden analyseer van financiële leiders. Dat doe ik door eerst teksten zoals hun speeches te coderen: wat zeggen ze, welke concepten linken ze, waarom? Daarmee maak ik een ‘cognitive map’: een visuele weergave van alle causale en normatieve relaties (‘edges’) tussen concepten (‘nodes’). Zo kan ik standpunten dieper analyseren en denkbeelden vergelijken. Of bijvoorbeeld kijken of het denkbeeld van een bestuurder overeenkomt met het uiteindelijke beleid. Met deze methode kun je dus theorieën over zaken zoals leiderschap en crises vormen en toetsen, maar het kan ook helpen bij het maken van beleid.”

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
HVG Law
Max. 900
Student
Rotterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam