De impact van CSRD op de rol van de accountant

Eigenaar Move to Impact

Blog Amber Kesselaer: "De CSRD richtlijn heeft een drastische impact op bedrijven, vooral op het gebied van verslaglegging en transparantie over duurzaamheidsprestaties. Maar hoe beïnvloedt deze nieuwe wetgeving de rol van de accountant?"

Blog Amber Kesselaer

Met de opkomst van duurzaamheid als cruciale factor in de bedrijfswereld, is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in 2023 geïntroduceerd door de Europese Unie. Deze richtlijn heeft een drastische impact op bedrijven, vooral op het gebied van verslaglegging en transparantie over duurzaamheidsprestaties. Maar hoe beïnvloedt deze nieuwe wetgeving de rol van de accountant?

Een van de meest directe gevolgen van de CSRD voor accountants is de noodzaak om zich aan te passen aan de nieuwe rapportage-eisen. Meer dan 3.500 bedrijven in de categorie ‘Groot’ zullen in 2026 een duurzaamheidsverslag bij de accountant neerleggen ter controle. Een van de verplichtingen is namelijk dat de externe accountant het duurzaamheidsverslag moet controleren. Hier moeten accountantskantoren met klanten in de categorie ‘Groot’ zich dus in 2024 en 2025 op voorbereiden.

Naast de grote ondernemingen moeten beursgenoteerde mkb-bedrijven vanaf 2027 rapporteren over het boekjaar 2026. Het reguliere mkb heeft geen verslagleggingsverplichting, maar zal wel degelijk worden geraakt door de CSRD. Hoewel niet alle mkb-accountants direct te maken zullen krijgen met deze verandering, zal de druk om kennis te hebben van de CSRD en duurzaamheidskwesties ongetwijfeld toenemen.

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Pensioenfonds Rail & OV
4.937 - 7.230
Medior
Utrecht
Pensioenfonds Rail & OV
7.102 - 11.471
Senior
Utrecht
TKP Pensioen
5.100 - 7.600
Senior
Groningen