De fiscale waardering van incourante aandelen in start-ups

Partner Archipel Tax Advice

Lou Simpson, bij leven een van Warren Buffett’s meest vertrouwde ‘stock pickers’, zei eens: ‘Even the world’s greatest business is not a good investment if the price is too high.’

artikel mr. B. Jorissen, Archipel Tax Advice

Volledig waar, want Warren Buffett’s professor Benjamin Graham zei eens: ‘The worth of a business is measured not by what has been put into it, but by what can be taken out of it. De constatering dat een bedrijf te hoog gewaardeerd is, impliceert dan ook dat er minder uit gehaald kan worden dan de koper had verwacht. Daarom is de kunst van een accurate bedrijfswaardering vooral om de toekomstige vrije kasstromen goed te voorspellen. Een overschatting daarvan leidt tot een overwaardering. En een fiscale overwaardering leidt tot overbelasting voor beide partijen. In deze bijdrage sta ik kort stil bij de gevolgen die dit voor de kansen van start- en scale-ups en daarmee het bredere innovatieklimaat kan hebben.

De waardering van incourante aandelen voor de belastingheffing

Allereerst de vraag: wat zijn ‘incourante aandelen’? Dit zijn niet zozeer aandelen die niet verhandelbaar zijn (zoals geblokkeerde aandelen), maar vooral aandelen waarvan geen externe prijs bekend is, bijvoorbeeld omdat er nog nooit of niet recentelijk (genoeg) een onafhankelijke aandelentransactie heeft plaatsgevonden, waardoor dus niet onomstotelijk bekend is ‘wat de markt ervoor geeft’ (gecorrigeerd voor ‘de gek’).

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht