Casper de Vries: Banken moeten meer concurrentie krijgen

Interview
02-12-2024
Casper de Vries
Emeritus hoogleraar Casper de Vries staat mede dankzij zijn econometrische modellen over risicomanagement in de top-3 ‘meest innovatieve economen’ van de ESB. Als WRR-lid heeft hij verder invloed op het overheidsbeleid. Financial Investigator sprak met hem over immigratie en geldschepping. Wat De Vries betreft moet de arbeidsparticipatie omhoog en moeten banken meer buffers aanhouden.

Door Harry Geels 

U bent in de ESB-economenparade over 2023 op de derde plaats voor vernieuwend onderzoek terechtgekomen. Waaraan heeft u die klassering te danken?

‘ESB heeft een nieuwe ranking-methodiek onder de noemer ‘vernieuwend’. Sinds kort wordt deze voor alle wetenschappen gebruikt. Met deze methodiek wordt vijf jaar teruggekeken en het ‘innovatieve’ bepaald op basis van hoe wetenschappelijke artikelen geciteerd worden. Als andere wetenschappers over een bepaald onderwerp schrijven – in mijn geval over risicomanagement en meer specifiek het ‘staartrisico’ – en het betreffende artikel wordt samen met andere bronnen geciteerd, dan is die publicatie minder innovatief dan wanneer het artikel als enige bron wordt geciteerd. Die betreffende publicatie wordt dan als dé autoriteit of als baanbrekend gezien, waardoor oudere bronnen als niet meer relevant worden beschouwd. Terzijde, hoewel lijsten of klassementen informatief zijn en wetenschappers scherp houden, zeggen ze natuurlijk niet alles.

Mijn econometrische modellen, gebaseerd op Paretoverdelingen, repareren een tekortkoming in het vak risicomanagement. Al decennialang is risicometing gebaseerd op de standaardnormaalverdeling met dunne staarten. Zo’n verdeling bestaat echter niet op de financiële markten. Daar zien we dikke staarten. Grote uitschieters naar boven en beneden komen veel vaker voor dan de normaalverdeling suggereert. Met de zogeheten Paretoverdeling verkrijgen we een betere inschatting van het risico en kunnen we systeemrisico’s beter analyseren. Daarnaast moeten bijvoorbeeld regressie-analyses en VaR-berekeningen anders worden uitgevoerd. De rekenregels zijn overigens niet moeilijker dan die van de standaardnormaalverdeling, alleen anders. Daar zit een deel van de koudwatervrees bij gebruikers. Passen we mijn econometrische modellen toe, dan worden risico’s wel groter dan als ze volgens een normaalverdeling berekend worden. Banken zouden dan bijvoorbeeld meer kapitaal moeten aanhouden.

[....]

Lees verder op: financialinvestigator.nl

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
AFM
60.000 - 100.000
Medior, Senior
Amsterdam
In jouw rol vorm jij de schakel tussen de beleidstrajecten en het toezicht. Je besteedt daarnaast een beperkt deel van je tijd aan Wwft- en Sanctiewet-toezichtonderzoeken of data-activiteiten.
Hiltermann Lease
3.500 - 5.000
Junior, Medior
Hoofddorp
Als Compliance Officer ben je een onmisbare schakel binnen onze organisatie. Je bent primair aanspreekpunt voor één van onze drie entiteiten en vertaalt complexe wet- en regelgeving naar helder en...
KPMG
Marktconform
Junior, Medior
Amstelveen
Ben jij een Compensation & Benefits professional met een passie voor het optimaliseren van arbeidsvoorwaarden? Wil je beloningsstrategieën ontwikkelen en implementeren die bijdragen aan onze "People Strategy"? Dan zoeken wij...
KPMG
Marktconform
Medior
Amstelveen
Binnen KPMG bevindt IT/Tech zich in een groeigebied met een geplande focus in de komende jaren. Zowel de business stakeholders als het recruitmentteam zijn vastbesloten stappen te zetten, en daarom...