Beleggingsdilemma: Innovatieve technologieën en disruptieve industrieën
Verzekeraars beleggen hun geld. Liefst zo goed en zo duurzaam mogelijk. Maar hoe doe je dat? Wanneer doe je het goed? En welke dilemma’s kom je onderweg allemaal tegen? In deze nieuwe serie praten wij met en over het werk van de Commissie (duurzaam) financieren en beleggen.
Interview met Patrick Klijnsmit
“Medio vorig jaar kreeg a.s.r. groen licht voor de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon. We zijn momenteel nog bezig met de integratie van alle activiteiten, dat geldt ook voor het integreren van de beleggingsportefeuille. Onze asset management-afdeling bestaat momenteel uit 270 mensen en gezamenlijk beheren we een portefeuille van ruim 100 miljard euro. Dit beheer doen we via onze interne beleggingsdesks voor aandelen, credits en staatsobligaties, waar we de portefeuilles zelf beheren. Daarnaast werken we voor specifieke categorieën beleggingen samen met externe asset managers.
We zijn op dit moment bezig om de inrichting van de beleggingsportefeuilles van a.s.r. en Aegon Nederland meer op elkaar af te stemmen. Dit speelt bijvoorbeeld bij het ESG-beleid. Concreet betekent dit dat het ESG-beleid van a.s.r. nu ook van toepassing is op de portefeuille van de voormalige Aegon-onderdelen.
Bij het beleggen in innovatieve technieken zie je dat a.s.r. en Aegon Nederland verschillende paden bewandeld hebben. Zo heeft a.s.r. kleinere posities opgebouwd in private equity-fondsen met een impactfocus en zijn er meer directe beleggingen in bijvoorbeeld zonne- en windparken. Aegon Nederland investeerde dan weer wat meer in grotere fondsen.”
[....]