Actuariële dienstverlening is relevant voor zorginstellingen

AethiQs

Datamanagement, scenariomanagement, capaciteitsplanning en wiskundige modellen die belangrijke strategische besluitvorming onderbouwen en legitimeren: hét domein van de actuariële dienstverlening! Juist in de gezondheidszorg is er op het moment meer dan ooit behoefte aan deze kennis en kunde.

Datamanagement, scenariomanagement, capaciteitsplanning en wiskundige modellen die belangrijke strategische besluitvorming onderbouwen en legitimeren: hét domein van de actuariële dienstverlening [bron 1] ! Het afgelopen jaar waren deze facetten van het actuariële werkdomein actueler dan ooit, en niet alleen omdat de financiële sector een grondige verbouwing krijgt. Juist in de gezondheidszorg is er op het moment meer dan ooit behoefte aan deze kennis en kunde. Zowel in de huidige Coronapandemie, waarin het RIVM ons met behulp van data en rekenmodellen [bron 2] een adequate uitweg tracht te bieden, als ook bij andere strategische thema’s voor de reguliere zorgverlening. In dit artikel geven wij onze visie aan de hand van een drietal thema’s.

De actuaris is de stille wiskundige die wel hele maatschappelijk relevante dingen doet”, aldus actuaris van het jaar 2018, Agnes Joseph [bron 3]
. Actuariële dienstverlening speelt inderdaad vaak een achtergrondrol op het grote toneel van de strategische besluitvorming. Maar wel een cruciale en een maatschappelijk zeer relevante rol!

Wanneer we het hebben over actuariële dienstverlening binnen de gezondheidszorg zien we dat dit bij zorgverzekeraars, zorgkantoren en bij de sectorale autoriteiten reeds een gevestigde positie inneemt. Met name bij het berekenen en bepalen van de schadelast en de ex ante voorspelbare winsten en verliezen voor zorgverzekeraars (en de verevening hiervan) hebben zij een belangrijke rol.
In het overige deel van de sector, bijvoorbeeld bij grotere zorginstellingen, wordt deze kennis en kunde nog onvoldoende benut wat ons betreft.


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures van AethiQs

AethiQs
In overleg
Student
Haarlem, Rotterdam en Weert
AethiQs
In overleg
Medior
Haarlem, Rotterdam en Weert
AethiQs
Marktconform
Starter
Haarlem, Rotterdam en Weert